Business controller Nuclear Operations


HdFwebProjImg22

Opdrachtbeschrijving Business controller Nuclear Operations NRG


Mei 2017 – Juni 2019

NRG

NRG is een internationaal opererende nucleaire dienstverlener, wereldmarktleider op het gebied van de productie van medische isotopen, vooral voor diagnostische toepassingen (Molybdeen-99). De grootste BU van NRG, Nuclear Operations (“NO”), richt zich op het uitvoeren van bestralingsdiensten. Naast deze BU bestaan er binnen NRG een verkoopafdeling, researchafdeling, consultancyafdeling en een afdeling verantwoordelijk voor het afvoeren van (historisch) radioactief afval. Aanleiding voor de opdracht voor Ruben was het vertrek van de zittende business controller van NO. Na een korte overdracht van twee weken nam Ruben zijn rol over in mei 2017.

 

Nucleair

Een nucleaire omgeving is een bijzondere. Alles moet veilig zijn: veilig voor de medewerkers, veilig voor de omgeving, veilig voor de (uiteindelijke) klanten. Die veiligheid is een primaire voorwaarde voor het voortbestaan van een nucleair bedrijf. Er is terecht veel regelgeving van toepassing op de sector. Het uitgangspunt binnen de nucleaire sector als je het hebt over risico’s en stralingsbelasting is ALARA: as low as reasonably achievable. Voor de bedrijfseconoom in de business controller is dat direct een complexiteit: hoeveel veiligheid is genoeg? Wat is die bereikbare redelijkheid? De kosten zijn vaak wel duidelijk, maar welke baten staan tegenover meer veiligheid? Een interessant spanningsveld.

 

Complexiteit en nieuwsgierigheid

Ruben: “In het begin kwam er heel erg veel nieuwe informatie op mij af, aanzienlijk meer dan ik gewend was. Een nucleaire productieomgeving was nieuw voor mij. Een complexe omgeving met een zeer technische processen en producten. Omdat je niet altijd direct in kunt schatten welke informatie je nodig hebt voor je rol, maakte mijn nieuwsgierige persoonlijkheid overuren. Heel boeiend.” Maik Smit, CFO NRG: “Ruben bezit een gezonde nieuwsgierigheid en is snel betrokken bij de organisatie. Hij beschikt over de competentie om snel de details te doorgronden en de grote lijnen te blijven zien.”

Betrokkenheid installatiemanagement

Al snel werd duidelijk dat in de periode voor Rubens opdracht budgettering op hoger managementniveau plaatsvond: de voorganger van de BU-manager had budgetten tot en met 2017 samen met de directie opgesteld. De realisatie werd met onvoldoende diepgang besproken. In samenspraak met de BU-manager werd besloten dat anders te gaan doen: in de tussentijdse forecasts en bij het budgetteringsproces betrokken we de installatiemanagers en ondersteunende staf. Dat was uiteraard een leerproces: na enkele jaren met beperkte financiële verantwoordelijkheid en betrokkenheid was dat onbekend terrein geworden voor hen. We hebben de kwaliteit van het budgettering- en forecastproces gedurende mijn opdracht steeds naar een hoger niveau getild en ook de commitment voor de budgetten en het behalen daarvan aanzienlijk verhoogd.

 

Gedeeld inzicht

Gedurende dit proces is veel inzicht vergaard in de drijvende krachten achter de verschillende kosten- en opbrengstenstromen. Vooral het inzicht in de financiële kant van alle operationele radioactieve afvalstromen was een ondergeschoven kindje. Ruben heeft de informatie die verspreid over de organisatie voorhanden was gestructureerd verzameld en gedocumenteerd. Hierdoor is veel bijgedragen aan een gedeeld beeld over de cijfers, zowel binnen het BU-MT als binnen de directie.

 

Controlling en opleiden

Jelmer Offerein, Operationeel directeur NRG: “Ruben heeft meer inzicht in de resultaten opgeleverd, waardoor hij onder andere het financieel bewustzijn bij de medewerkers heeft weten te vergroten.” Daardoor nam de kwaliteit van de forecasts en budgetten toe, en dus minder verrassingen in de realisatie. Het bijsturende karakter is beperkt gebleven. Dat had meerdere oorzaken: het al genoemde beperkte begrip van de cijfers op de eerste plaats, maar verder gezien de historisch scherpe budgettering. Daarnaast zijn de mogelijkheden beperkt in een strak gereguleerde omgeving. “Er is een goede basis gelegd waarop mijn opvolger verder kan werken om nog meer in control te komen en beter bij te sturen”, aldus Ruben. Vanaf september 2018 stond een belangrijk deel van de opdracht in het teken van het opleiden en inwerken van een minder ervaren business controller, een periode van 10 maanden. Ruben: “Een wijze keuze van NRG om zo’n lange periode te kiezen, vooral gezien de complexiteit van de materie. De nieuwe controller komt nu goed beslagen ten ijs. Ik wens hem verder alle succes in zijn rol!”

Copyright © 1967-2023 Hotel des Finances --- Design by F-Work.nl