Hotel des… Wat?


Een Franse naam voor een Nederlands bedrijf, daar struikelt nogal eens iemand over. De gemiddelde Nederlander denkt dat als het niet Nederlands is, dat het dan wel Engels moet zijn. “Ja ik, ik heb je emailadres in ons systeem. ruben @ hotel des … ehhh … fainens?!?”

Maar waarom dan een Franse naam? Tja, geen principiele keuze, maar omdat ik die toevallig tegenkwam. Ik was met mijn vrouw en zoontje op vakantie in de Champagnestreek en liep langs een groot pand waarop in blokletters “Hotel des Finances” stond. Ik wist en zei meteen dat dit mijn bedrijfsnaam moest gaan worden. Het had iets mysterieus: was het een hotel?, was het een hotel geweest?, was het iets in de hoek van “hotel de ville”? Er was niet echt een ingang voor publiek. Ik vond het ook wat verwarrends hebben: hotel of iets financieels?

Thuis heb ik het uiteraard uitgezocht, en informatie gevonden op wikipedia.fr. Googletranslate moest mij wel nog wat helpen, en dan nog ben ik er maar in grote lijnen uit gekomen: het was ooit een heel specifiek soort lokaal belastingkantoor in Frankrijk. Geen directe associatie dus. Maar goed, verleden tijd dus, en wie weet dat nou in Nederland? Wat voor mij blijft hangen is die mooie naam.

Copyright © 1967-2023 Hotel des Finances --- Design by F-Work.nl